De top van ABN AMRO hoeft wat de PvdA betreft niet te vertrekken, naar aanleiding van de beloningsaffaire.

Dat bleek donderdag aan het begin van het Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de onrust rond de (teruggedraaide) salarisverhogingen bij ABN.

De PVV vindt wel dat de ABN-top moet opstappen, de SP vindt dat de raad van commissarissen moet opstappen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer uitte in het debat harde kritiek op de ABN-top. De salarisverhoging van een ton in 2014 was maatschappelijk en moreel verwerpelijk. Het is nu aan de ABN-top om het vertrouwen in de samenleving te herstellen, aldus Nijboer.

Hij vroeg Dijsselbloem te garanderen dat er geen bonussen meer worden uitgedeeld aan de raad van bestuur zolang ABN nog (deels) in handen is van de Staat.

Kamerdebat over ABN Amro

Nijboer gaf toe dat hij nadat de salarisverhoging bekend werd hij er zelf met Dijsselbloem en met ABN-topman Gerrit Zalm over heeft gebeld. Tegenover Zalm noemde Nijboer de salarisverhoging niet acceptabel. ,,Ik heb gezegd: ik verwacht dat jullie die ton inleveren.”

Andere Kamerleden wilden van Nijboer onmiddellijk weten of hij in zijn gesprekken met Dijsselbloem en Zalm heeft gedreigd een beursgang van ABN te blokkeren als de salarisverhoging niet zou worden teruggedraaid. Nijboer gaf daar geen antwoord op. Hij laat het nu aan het kabinet om te besluiten wanneer de beursgang mogelijk is.

SP-Kamerlid Arnold Merkies pleitte er in het debat voor ABN niet te verkopen en de bank in staatshanden te houden. Hij vindt ook dat de raad van commissarissen moet opstappen. Doen ze dat niet, dan moet Dijsselbloem de raad wegsturen.

Druk op bestuur ABN Amro

Minister Dijsselbloem heeft vorig jaar overwogen om ABN-topman Gerrit Zalm weg te sturen omdat hij de salarissen van zes medebestuurders wilde verhogen. Dijsselbloem heeft dat niet gedaan omdat hij tot de conclusie kwam dat de ABN-top zich hield aan een eerder besluit dat was goedgekeurd door zowel de Kamer als de toenmalige minister van Financiën. ,,Op grond daarvan iemand naar huis sturen vind ik niet juist'', zei Dijsselbloem donderdag in een Kamerdebat over ABN AMRO.

Hij deed wel meermalen een klemmend beroep op de raad van bestuur en raad van commissarissen om van de salarisverhoging af te zien. Maar zij waren daar niet toe bereid. Dijsselbloem heeft de verhoging in de gesprekken niet onacceptabel genoemd omdat dat had betekend dat hij het vertrouwen in Zalm had moeten opgeven. Maar hoe fel hij ook tegen de verhoging was, hij kon niet anders dan erkennen dat de ABN-top zich beriep op eerder goedgekeurde wetgeving.

Hij zei ook dat hij tegenover de ABN-top nooit heeft gedreigd met een uitstel van het besluit over het begin van de beursgang. Dat zou oneigenlijk zijn geweest, aldus de PvdA-minister. Hij gaf toe dat de commotie over de salarisverhogingen twee weken geleden nog veel groter was dan hij verwacht had. Dat leidde tot zoveel onrust dat Dijsselbloem in overleg met premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher besloot een besluit over de beursgang niet aan de ministerraad voor te leggen.

Dijsselbloem: tekortgeschoten in informeren Kamer

Dijsselbloem gaf toe dat hij is tekortgeschoten in zijn informatieverschaffing aan de Tweede Kamer over de salarisverhoging bij ABN AMRO.

Hij zei donderdag dat hij vorig jaar op 2 oktober in een Kamerdebat duidelijk had willen zeggen dat de ABN-top over 2014 aanspraak had gemaakt op de eerder afgesproken salarisverhoging van 100.000 euro. De ABN-top had dat recht al sinds twee jaar, maar had er ook twee jaar van afgezien. Dijsselbloem meldde dat onduidelijk in het Kamerdebat. ,,Ik ben daarin tekortgeschoten, dat vond ik zelf ook.''

Dát hij het niet duidelijk genoeg gezegd had, realiseerde hij zich pas ná het Kamerdebat toen hij zijn verbazing over het feit dat de Kamer niet meteen was opgesprongen, deelde met een medewerker.

Dijsselbloem garandeerde de Kamer dat zolang de Staat nog één aandeel ABN bezit, de ABN-top niet alsnog aanspraak zal maken op de salarisverhoging van een ton. Dat is afgesproken met de raad van bestuur en de raad van commissarissen, zei Dijsselbloem. Er is geen document van, maar het is wel hard afgesproken. Ze leveren hun eerdere rechten met open vizier in, aldus de minister.

Hij erkende dat ABN is beschadigd door alle gedoe rond de salarisverhogingen en het uitstel van een besluit over de beursgang. ,,Had het anders gekund? Ja, maar alleen als ik had doorgezet, er met gestrekt been in was gegaan en de raad van commissarissen had ontslagen.'' Maar dat ging Dijsselbloem ,,te ver gaan en niet kunnen'', omdat ABN zich beriep op ,,keurig'' in 2012 door de Kamer en door de toenmalige minister van Financiën goedgekeurde salarisafspraken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl